Kapcsolat

Sollux General Kft.

Cím: 9400 Sopron,
Gyertyamártó utca 4.

Központ: +36 99 511 800

Titkárság: Némethné Naisz Erika
+36 99 511 805
titkarsag@sollux.hu

Kereskedelem:
Végerbauer Balázs

+36 70 338 0410 
vegerbauer@sollux.hu

Sinkovits Péter
+36 30 435 1472
sinkovits@sollux.hu

Beépítés: Horváth Tibor
+36 70 338 0406
horvath@sollux.hu

Termelés: Csóka Bálint
+36 30 299 8221
csokabalint@sollux.hu

Nyitvatartás


Így válasszon ablakot, ha nem akar penészes falakat

2021.01.01.

A magas páratartalom a penészesedés fő oka

A mindennapi tevékenységünk során (lélegzés, főzés, fürdés, tusolás stb.) folyamatosan párát termelünk otthonunkban. Rendszeres szellőztetés nélkül viszont ez a pára nem tud távozni, és elkezd a hidegebb felületeken lecsapódni. A penészesedés fő oka a tartósan magas páratartalom, azaz a rendszeres szellőztetés hiánya.

Egyértelműen magas páratartalomra utaló jel az ablaküvegek belső, alsó részén megjelenő vízlecsapódás. Ha ezt észrevesszük, ajánlott azonnal kiszellőztetni, hogy csökkenteni tudjuk a levegő páratartalmát, és a penészgomba elszaporodását.

A penészes fal kezelése történhet lemosással, festéssel, penészgátlóval való lefújással, de ezek mindegyike csak átmeneti megoldás. Célszerű inkább az okokat megszüntetni és az újbóli penészesedés kialakulását megakadályozni. Annál is inkább, mert a penészes fal rendkívül káros az egészségre is.

A helyes szellőztetés

Gyakori szellőztetési hiba az ablakok bukó állásba helyezése, amely sajnos a magas páratartalmat nem szünteti meg, viszont az egyik legjobb módszer az energia pazarlására. 

Ajánlott inkább naponta 5-10 percig az ablakokat teljesen nyitva hagyni, így lökésszerűen érkezik a friss, alacsony páratartalmú levegő a lakásba, ezzel normalizálva a pára mennyiségét.

Hatékony megoldás a keresztirányú szellőztetés is. Ekkor az egymással szemben lévő ablakok kitárásával huzat keletkezik, ami különösen hatékonyan és rövid idő alatt képes beállítani az ideális páratartalmat, miközben a helyiség levegőjéből csak nagyon kis mennyiségű melegenergia megy veszendőbe, a mennyezetek, a falak és a padlók pedig alig hűlnek le.

Milyen ablakot válasszunk, ha nem akarunk penészes falakat?

Ha szeretnénk megelőzni a penészes falak kialakulását, akkor az ablakokat ajánlott Roto NT többlépcsős résszellőző vasalattal kérni, amely többfokozatú kilincsállásokkal szabályozza a helyiség szellőzését. A résszellőző vasalattal úgy lehet elfordítani a kilincset, hogy az ablak nem zár teljesen, ugyanakkor nem lehet kinyitni és a pára pedig képes távozni.

Ezzel a megoldással egyszerre oldható meg a helyiség páratartalmának szabályozása, nem veszik kárba a fűtési energia, ugyanakkor az ablak hőszigetelési értékei sem csökkennek. 

Ön is penészmentes, jól szigetelt otthonra vágyik?
Kérjen ajánlatot Roto NT résszellőzővel ellátott ablakra »

Így válasszon ablakot, ha nem akar penészes falakat

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki!

Hozzászólok

!
!
!

!Kötelező elfogadni!


Vissza az előző oldalra!
Sollux General Kft. - Magyar